CMV

Cool Moves Volleybal

De mini’s spelen Cool Moves Volleybal(CMV). CMV is een uitgekiende methode voor kinderen van 6 tot 12 jaar waarmee zij op een speelse en dynamische manier het volleybalspel onder de knie krijgen. Het is een goed doordachte manier om kinderen van deze leeftijd de volleybaltechniek aan te leren.

Wat maakt CMV zo leuk?

  • Je wordt ingedeeld in een leeftijdsniveau dus je speelt met en tegen leeftijdgenootjes.
  • Een kind van 6 jaar speelt in niveau 1 en een kind van 12 jaar in niveau 6.
  • Niveau 1 start  met vangen en gooien zodat je direct mee kan doen.
  • Alle kinderen die in het veld staan, moeten steeds actief zijn, in beweging zijn. Daardoor is het altijd spannend, nooit saai.
  • Elk jaar kom je een niveau hoger en in elk niveau leer je er weer een of meerdere volleybalvaardigheden bij, zodat je op niveau 6 alle onderdelen van het spel onder de knie hebt.

Niveaus

Niveau Leeftijd
Niveau 1 (I) 6-7 jaar
Niveau 2 (H) 7-8 jaar
Niveau 3 (G) 8-9 jaar
Niveau 4 (F) 9-10 jaar
Niveau 5 (E) 10-11 jaar
Niveau 6 (D) 11-12 jaar

Inschrijven, contributie en wijze van betalen
De contributie hangt af van de leeftijd van de CMV-er en wordt vermeld op het inschrijvingsformulier.

De contributie wordt per kwartaal betaald d.m.v. een automatische incasso. Bij het inschrijfformulier zit een machtiging om deze automatische overschrijving te regelen. Zowel het inschrijfformulier als de machtiging moeten ingevuld en ondertekend worden door een van de ouders/verzorgers.

Trainingen

Waar en wanneer zijn de trainingen van de mini’s?
De mini’s trainen in het seizoen 2018-2019 in het Gastland, voor de tijden zie hier .

We beginnen met trainen na de zomervakantie en we trainen door tot eind mei. Tijdens alle schoolvakanties zijn er géén trainingen voor de CMV-ers.

Wat doen we tijdens een training?
We beginnen met het warm en soepel maken van de spieren. Dit doen we d.m.v. oefeningen of in de vorm van een spel. Daarna doen we oefeningen die gericht zijn op het bewegen in het veld en op de volleybaltechnieken. We ronden de training af met een potje volleybal.

We vinden het belangrijk dat iedereen plezier heeft in de trainingen en dat iedereen in zijn of haar eigen tempo leert volleyballen.

Zin om eens mee te komen doen?
Als je wilt kijken of (Circulatie-Mini)Volleybal iets voor jou is, dan kun je vier keer gratis meetrainen. Daarna krijg je een inschrijfformulier en kun je lid worden van Excelsior. Het inschrijfformulier kun je hier downloaden.
Waarschijnlijk zal je dan niet direct wedstrijden gaan spelen want daarvoor moet je eerst enkele maanden meetrainen.

Wat moet je doen als je niet kunt trainen?
Als je een keer niet kunt komen trainen, laat dat dan van tevoren weten. Bel of mail naar Jorien Onink (contactpersoon trainingen). Je kunt zelf bellen of mailen of je kunt het je ouders laten doen.

Competitie spelen

CMV-ers kunnen deelnemen aan de CMV-competitie van de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond). We spelen in de regio Oost Arnhem-Wageningen.
Wat houdt dit in?

Spelerspas
CMV-ers die competitie gaan spelen krijgen een spelerspas van de Nederlandse VolleybalBond (NeVoBo). Hiervoor moeten zij een digitale pasfoto opsturen naar de ledenadministratie.

Teamindeling
Allereerst word je ingedeeld in een wedstrijdteam van je eigen (leeftijds)niveau. Twee keer per jaar worden er teams gemaakt namelijk in september en in januari. In seizoen 2018-2019 zijn er 2 CMV-teams die competitie spelen, Team N4.1 en N4.2.

CMV-competitie
De CMV-competitie wordt per seizoen verdeeld in twee delen. Deel een is de periode van september tot aan de kerstvakantie en deel twee is de periode van januari tot eind april. Per deel wordt een hele competitie gespeeld; dit houdt in dat je tegen elke tegenstander twee keer of vaker speelt. Je kunt dus twee keer per seizoen kampioen worden een keer met kerstmis en een keer in april.
De wedstrijden zijn verdeeld over ongeveer 6 wedstrijddagen per half jaar.

Wedstrijddagen
Een wedstrijddag is altijd een zaterdagochtend.
Op een wedstrijddag ga je met je team naar een sporthal. Eén keer per half jaar speel je in ’t Gastland in Rhenen (thuiswedstrijden), alle andere keren speel je in een sporthal in een andere plaats(uitwedstrijden). Per zaterdagochtend speel je twee of drie wedstrijden van een half uur. De uitwedstrijden zijn in plaatsen, zoals Elst (Gld), Zetten, Huissen, Arnhem, Ede, Otterlo, Doorwerth en Wageningen.

Vervoer en coaching
De ouders van de mini’s zorgen voor het vervoer van en naar de wedstrijden. Eén van de ouders (de teamouder) maakt zodra het wedstrijdprogramma bekend is een rijschema waarin staat wanneer welke ouders aan de beurt zijn om te rijden. Alle ouders ontvangen een exemplaar van dit rijschema. De ouders die rijden verzorgen ook de coaching van het team. Ouders die het coachen willen leren kunnen in september of in januari een training bijwonen.

Materialen
Alle CMV-ers spelen in shirtjes en broekjes die gesponsord zijn behoren toe aan de vereniging. Per team is er een tas met shirtjes, broekjes en een wedstrijdbal. De ouders zijn verantwoordelijk voor deze materialen.

Spelregels
Het doel van het spel is dat 2 teams een bal naar elkaar over het net spelen. Ieder team probeert de bal in het veld van de tegenstander op de grond te spelen. De tegenpartij probeert dat natuurlijk te voorkomen.

Bij circulatie volleybal niveau 1, is het de bedoeling dat de bal over het net gegooid wordt, waarbij de tegenpartij de bal vangt en op hun beurt de bal over het net gooit. Iedere keer als de bal over het net is geweest moet het team doordraaien, valt de bal op de grond dan moet degene die de fout heeft gemaakt eruit. Maakt het team weer een vangbal dan mag deze speler weer in het veld. Het team heeft een punt verdiend wanneer het veld van de tegenpartij leeg gespeeld is.

Bij niveau 2 mag de speler langs de kant terug wanneer er drie vangballen gemaakt zijn. En de bal wordt in het spel gebracht door een onderhandse service. Speel je de bal onderarms en vang jij of iemand uit je team de bal, dan mogen alle spelers langs de kant weer terug in het veld.

Bij niveau 3 moet in tweeën gespeeld worden. De eerste bal is een onderarmse pass die door een medespeler gevangen en over het net gespeeld wordt.

Bij niveau 1 t/m 3 wordt circulatievolleybal gespeeld, nadat de bal over het net is gespeeld draait het team een plaatsje door.

Vanaf niveau 4 speel je minivolleybal, volleybal met aangepaste regels op een klein veld. Bij niveau 4 moet de bal van achter de gehele achterlijn geserveerd worden. Het net mag geraakt worden bij de service. De tweede bal wordt gevangen en in een vang/gooi beweging doorgespeeld (er moet drie keer gespeeld worden!). Er wordt geteld volgens het rallypoint systeem. Wanneer een serveerder 3 punten scoort wordt er doorgedraaid en moet een andere teamspeler serveren. De spelers mogen het net niet aanraken en niet met de voet over de middellijn komen. Als een set is afgelopen wordt er gewisseld van speelveld.

Bij niveau 5 gelden dezelfde regels als bij niveau 4. De bal mag alleen niet meer gevangen worden. Om het 3 keer samenspelen te motiveren, krijg je een bonuspunt als je 3 keer heb samengespeeld.

Bij niveau 6 mag er worden gesmashed en bovenhands geserveerd.

Overige activiteiten

Mini-maxi-toernooi
In 2019 houden we het mini-maxi-toernooi. Dit toernooi wordt georganiseerd voor alle mini’s en hun maxi’s (= ouders, oom, tante, oudere broer of zus, etc.). Een team bestaat uit twee mini’s en twee maxi’s. Tijdens dit toernooi kun je laten zien wat je gedurende het seizoen allemaal geleerd hebt. Kortom een gezellig en spannend evenement om naar uit te kijken. Wanneer de datum bekend is zetten we dit op de site.

Lidmaatschap opzeggen
Mocht je onverhoopt je lidmaatschap willen opzeggen dan doe je dit schriftelijk vóór 1 december of vóór 1 juni van het lopende jaar bij onze ledenadministratie.

Ook is het fijn om je opzegging tijdig te melden bij je trainer en/of contactpersonen van de CMV-competitie i.v.m. de teamindeling en opgave ervan.

Contactpersoon CMV
Miranda Ebbers
E: cmv@excelsiorvolleybal.nl